ATELIER CLEMENT
OVERHOEKSPLEIN 2
1031 KS AMSTERDAM

back to top

Story Atelier Clement

Atelier Clement ontwerpt decors, kostuums en licht voor internationale opera, ballet en theatergezelschappen en destilleert uit deze premières unieke once-in-a-lifetime art and design pieces. Onze liefde voor ambacht, conceptuele kunst, poëzie en technologie is dragend voor het signatuur van ons Atelier.

Retrospectief

De liefde voor performatieve kunstvormen, muziektheater en beeldende kunst kreeg Eddy van jongs af aan mee.
Zijn pad leidt hem dan ook al vroeg en zonder omzwervingen naar de kunstacademie te Utrecht. Het is daar waar hij kennis maakt met de veelzijdigheid van de discipline scenografie. Het is hier op de HKU waar hij zijn liefde ontdekt voor het grote toneel en opera en voor het eerst Pepijn ontmoet. Ze herkennen in elkaar naast de vriendschap de enorme drive, ambitie en gedeelde smaak en leggen daarmee de kiem van waaruit het latere Clement & Sanôu ontluikt.

Als net afgestudeerd scenograaf vormen zij daarop 15 jaar lang het eigenzinnige en veelgeprezen ontwerpersduo Clement & Sanôu.
Al vroeg baren zij opzien met hun herkenbare handschrift bij internationale opera, balletgezelschappen en musea, waarin hun gedeelde liefde voor beeldpoëzie, muziektheater, architectuur, complexe changementen en beeldende kunst samen komt.
Als jongst debuterende scenograaf ooit, maakt hij binnen dit duo schap in 2012 zijn debuut bij de Nationale Opera en Ballet met de wereldpremière van Robin de Raaff’s Waiting for miss Monroe in een regie van Lotte de Beer.
Deze goed ontvangen opera vertelt op eigentijdse manier het levensverhaal van Marlin Monroe en vormt de springplank voor een bloeiende internationale carrière.
De kenmerkende, filmisch ogende maar complexe ensceneringen met veel muzikale en open changementen worden kenmerkend voor zijn handschrift en voeren verder hem langs internationale muziektheaters en festivals.

Opdrachtgevers als Royal Danish Opera, Theater an der Wien, Aalto Concertgebouw Amsterdam, Theater Essen, Nationale Opera en Ballet, Opéra national de Lorraine en bekende Festivals zoals het Holland Festival, Opera Forward Festival, The Münchner Biënnale, Gergiev Festival, Oerol and the Grachtenfestival Amsterdam volgen elkaar in rap tempo op.
Naast de vaste samenwerking met Lotte de Beer ontwerpt hij decors, kostuums en licht voor onder andere; Pierre Audi, Ted Brandsen, Johan Doesburg, Ted Huffman, Marcel Sijm en Robert Nemack.

Als scenograaf is hij tevens een veel gevraagde tentoonstelling ontwerper.
Exposities als ‘Lichte Zeden’ voor het van Gogh Museum Amsterdam en ‘Hollandse Meesters Herzien’ voor de Hermitage en Opslaan Als voor het Amsterdam museum zijn daarvan enkele voorbeelden.

Na bijna 15 jaar besluit het scenografie duo om na deze periode van vijftien fantastische jaren, hun horizon los van elkaar te verbreden en gaat Eddy met het vertrouwde team van assistenten verder onder de naam Atelier Clement.

Binnen Atelier Clement blijven decor en kostuumontwerp een belangrijke rol vervullen maar zal ook het ontwerpen en maken van design art in opdracht van liefhebbers en verzamelaars een grotere rol gaan spelen.
Toekomstige arrangementen bij de nationale opera en ballet staan intussen voor dit seizoen weer op de agenda. Net als een tweede gastdocentschap aan de HKU voor 2022.

Onder de toenemende vraag en interesse van nieuwe opdrachtgevers vervult Eddy daarnaast in 2020 een lang gekoesterde wens. Samen met collega scenograaf Vera Selhorst richt hij studio Avenue & Plume op voor het oplossen van architecturale en museale vraagstukken.
Met een team van ruimtelijk vormgevers, architecten en ingenieurs richt Avenue & Plume zich specifiek op het ontwerpen van scenische architectuur en exhibition design en is ze werkzaam op het snijvlak van technologie en kunstzinnige architectuur.
Recent tekenden zij voor het tentoonstellingsontwerp voor de expositie ‘Meteopolis’ voor de Internationale Architectuur Biënnale in opdracht van de gemeente Rotterdam.
Komend seizoen zal het grote publiek met hun uitzonderlijke ruimtelijke ontwerpen kennismaken middels hun deelname aan het nieuwe tv programma ‘Tiny House Battle’ van RTL4.

www.avenueplume.com voor meer info

You don't have permission to register